Literatura Llatina Clàssica


La literatura llatina és possible dividir-la en poesia, en la qual destaquen generalemnt sense fer menció dels gèneres literaris, Ovidi, Virgili i Horaci, tot i que també Catul mereix ser mencionat. Per l'altra vessant, la prosa, hi destaquen principalment Tit Livi i Ciceró. Així doncs, a continuació presentarem el panorama cronològic històric de la literatura llatina.

MONARQUIA ROMANA

(s.VIII aC - s.VI aC)

REPÚBLICA DE ROMA

(s.VI aC - s.I aC)

IMPERI ROMÀ

(s.I aC - s.XV dC)

PERÍODE PRELITERARI

s.VIII aC - s.III aC

PERÍODE ARCAIC

s.III aC - I aC

PERÍODE CLÀSSIC

s.I aC - I dC.

PERÍODE POSTCLÀSSIC

s. I dC. - II dC

PERÍODE TARDÀ

s.II dC. - V dC.

· Arribada dels Indoeuropeus

a la península Itàl·lica.

· Primeres inscripcions.

Inici del gènere èpic i

dramàtic amb

Nevi i Andronic.

Ciceró, Cèsar, Virgili,

Horaci, Ovidi, Sèneca,

Catul, Tit Livi

Marcial, Suetoni, Plini

el Jove, Aulus Geli, Fedre,

Tàcit, Plini el Vell  

Tertul·lià, Sulpici Sever,

Sant Agustí, Gregori

de Tours, Sant Isidor

Aulus Furius, Enni, Plaute
EDAT ANTIGA EDAT MITJANA

· Fundació de Roma

· Període dels set reis de Roma

· Fíbula de Praeneste

· Esclavització dels grecs a Roma

· Llei de les dotze taules

· Guerres Púniques

· Caràcter únic de la

mètrica llatina, els

versos saturnis.

· Guerra de les Gàl·lies

· Guerres Civils

· Inici de les dinastíes

dels emperadors 

· Divisió de l'imperi

· Caiguda de Roma

Occidental

En aquesta taula no es contemplen els gèneres literaris, a diferència de la literatura grega en què van sorgir gradualment, en aquest context podem afirmar que tots els gèneres pròpiament dits ja existien i cada autor conreava i generava una de pròpia, la qual ben bé podria correspondre a la convenció dels subgèneres, com la èpica-didàctica que depèn de la èpica i així successivament.


La literatura llatina, que la seva gran part té orígen en la literatura grega, es pot dividir en la poesia, caracteritzada per ésser escrita en vers, i en prosa que és escrita en prosa, en les quals hi podem destacar els següents gèneres:

1.- Poesia Llatina

1.1.- Poesia elegíaca

Ovidi (Publius Ovidius Naso) va ser un poeta romà del període de l'Imperi de Roma, nascut el 43 aC a Sulmona i mort el 18 dC exiliat a Tomis.

 

Aquest, era de família benestant (eqüestre). Va casar-se tres vegades.

Va pertànyer al cercle literari de Messal·la Corví (Marc Valeri Messal·la Corví).

 

Ovidi, va destacar en el gènere de l'Elegia (destinat per a les lamentacions) però, la seva obra més famosa, Les Metamorfosis, pertany al gènere Epicodidàctic.

 

El 8 dC va ser condemnat a l'exili, per August, a Tomis (actual Romania). I només explica el seu càstig amb dos mots "Carmen et error".

 

Pel que fa el mot "carmen" (poesia), es pensa que pot fer referència a aquests diferents obres:


Pel que fa el mot "carmen" (poesia), es pensa que pot fer referència a aquests diferents obres:

  • Poesia elegíaca d'amor:
    • Amores (Amors): retrat d'una Roma plena d’intrigues amoroses i d’una societat abocada al plaer.
    • Heroides: 15 poemes en forma de cartes escrites per heroïnes de la mitologia grega i als seus marits o amants.
  • Poesia elegíaca didàctica d'amor:
    • Ars amandi (Art d'enamorar): dos llibres amb consells de seducció dirigit per homes i dones.
    • Remedia amoris (Remeis d’Amor): guia espiritual per a una vida més sana i racional amb un to frívol.
    • Medicamina faciei feminae (Cosmètics per a la cara de la dona): recepte de cosmètics, només es conserven cent versos.

D'aquestes, el "carmen" que es pensa que pot ser és el "Ars amandi (Art d'enamorar)".

 

I, pel que fa el "error". August va fer una reforma moral el 19 dC "cura morum" promulgant les lleis sobre el matrimoni.

Es pensa que, Ovidi, pot estar relacionat amb els següents fets:

  • 2 aC: August desterra la seva filla Júlia, acusant-la d’adulteri davant del Senat.
  • 1 aC: es publica l’Ars amandi (Art d’enamorar).
  • Els néts de l'emperador, Pòstum Agripa i Júlia, foren desterrats per la mateixa època que Ovidi.
  • El marit de Júlia, Luci Emili Paul·le, fou condemnat a mort per conspiració contra August.

Per una altra banda, la seva obra més famosa, Les Metamorfosis de gènere Epicodidàctic, està compost pel següent contingut:

  • Llibre I: Cosmogonia, Edats de l'Home, Gegants, Deucalió i PirraDafne, Ió;
  • Llibre II: Faetó, Cal·listo, Júpiter i Europa;
  • Llibre III: Cadme, Acteó, Eco i Narcís; Tirèsias; Penteu i Bacus.
  • Llibre IV: Píram i TisbeHemafrodit, Perseu i Andròmeda.
  • Llibre V: Fineu, el rapte de Prosèrpina;
  • Llibre VI: Aracne, Níobe, Filomela i Procne;
  • Llibre VII: Medea, Cèfal i Procris;
  • Llibre VIII: Nisos i Escil·la, Ícar i DèdalFilemó i Baucis;
  • Llibre IX: Hèracles, Biblis;
  • Llibre X: Orfeu i Eurídice, Jacint, Pigmalió, Adonis, Atalanta, Ciparís;
  • Llibre XI: Orfeu, Mides, Alcíone i Ceix;
  • Llibre XII: Ifigenia, centaures, Aquil·les;
  • Llibre XIII: El Saqueig de Troia, Eneas;
  • Llibre XIV: Escil·la, Ulisses i Circe, Eneas, Ròmul;
  • Llibre XV: Pitàgores, Hipòlit, Asclepi, Cèsar

I les que están en negreta són les que entren a selectivitat, curs 2020-2021.

 

Aquesta obra té les següents característiques:

  • Té un ordre cronològic.
  • Unitat de l'obra a través del tema de les metamorfosis o transformacions.
  • Carmen perpetuum,escrit en hexàmetres;
    • Es diu que és un carmen perpetuum ja que el contingut del llibre sencer és narrat tot seguit. No és fins a l'actualitat que s'ha dividit en XV llibres.

I pel que fa el gènere en què va destacar, l'elegia, té el seu orígen a l'Antiga Grècia originàriament composta en dístics elegíacs de qualsevol tema. A Roma acaben imitant decantats els epigrames eròtics dels poetes alexandrins.

 

Finalment, cal destacar la figura de Catul en el món de la literatura llatina ja que és dels primers autors romans del qual tenim poemes elegíacs i, el moment d'esplendor d'aquest gènere arriba amb els autors Tibul o Properci, també Ovidi.

La seva influència arriba fins a l'actualitat, sobretot reflexat en el renaixement i en el barroc.

Catul
Catul

1.2.- Poesia lírica

Horaci (Quintus Horatius Flaccus) va ser un poeta líric i satíric, nascut el 65 aC a Venúsia i mort el 8 aC a Roma, contemporani amb l'Imperi Romà i al seu emperador, August,  també amb els escriptors Virgili i Ovidi.

 

Va ser fill d'un esclau alliberat que va tenir la oportunitat d'estudiar a Roma i a Atenes, filosofia. En un principi va secundar el bàndol de Brutus, qui va assassinar a Cèsar, ja que aquest li oferí un càrrec alt en l'exèrcit, però va acabar tornant a Roma.

 

Un cop essent a Roma va conèixer a Virgili qui consegüentment va presentar-li Mecenas, cercle del qual acabarà pertanyent i a través del qual coneixerà a August. El protector de les arts li va regalar una finca perquè hi pogués treballar tranquil·lament i, per part de l'emperador aconseguí protecció però també el càrrec de secretari que Horaci rebutjà però acceptà crear la Carmen saeculare, un cant que es recitaria als jocs seculars i elogiar la moral i religió de l'emperador.

 

El gènere literari en què va destacar té el seu orígen a l'Antiga Grècia, cosa que podia ser interpretada de forma monòdica (un solista) o de forma de cor acompanyat d'intruments com la líra o la cítara. Es caracteritzada, tant en els seus orígens com en els romans, l'àmplia varietat temàtica i formal com l'amistat, l'amor, la nació, els sentiments personals, etc. com també per la presència de la veu del poeta en les seves creacions.


Tot i això, des dels cultivadors d'aquest gènere anomenats en el seu moment neoteroi o poetae novi (la nova generació que rebutjava la tradició dels gèneres de l'èpica i del drama), Horaci destaca en el gènere gràcies a la seva obra anomenada Odes (Carmina), on a diferències de les altres obres abandona el to satíric per a dedicar-se a temes propis de la lírica grega d'època arcaica. També segueix la mètrica eòlica encara que la meitat dels seus poemes segueixen l'estrofa alcaica (d'Alceu) o sàfica (de Safo).

 

De la varietat de temes d'aquestes composicions podem agrupar-les en odes de temes d'amor, de filosofia i d'exaltació de Roma i August.

 

Cal dir que, aquest autor destaca també per la formulació de tòpics literaris, els quals predominen en les odes filosòfiques (carpe diem, aurea mediocritas, non omnis moriar...). Però també en podem trobar en altres obres seves com les Epodes (lambi), compost per 17 poemes de les qual un comença amb Beatus ille, dirigit a l’usurer Alfi.

 

Una altra obra que podria ser destacada d'aquest autor són les Epístoles, compost per 23 poemes en hexàmetres agrupats en dos llibres, essent la més destacable l'Ars poetica on hi exposa les seves perspectives respecte a les creacions literàries.


1.3.- Poesia èpica

Virgili (Publius Vergilius Maro) va néixer el 70 aC en una ciutat anomenada Borgo Virgilio, al nord d'Itàlia i va acabar morint el 19 aC, havent viscut cap al final de la República de Roma fins als començaments de l'Imperi de Roma, essent contemporani d'August, amb qui va tenir bona relació i va formar part del cercle de Mecenes.

 

Aquest escriptor va ser fill de Magia i del terrissaire Maró, que gràcies als seus estalvis de treballar durament, va poder assegurar una bona educació pel seu fill, així va poder estudiar en diferents llocs com Cremona, a Milà i a Nàpols, on dedicà el temps en el estudis dels clàssics com Homer, Teòcrit de Siracusa, etc.

 

En primer lloc, pel que fa al gènere en què destacà, l'èpica, té el seu origen a l'Antiga Grècia; originàriament de transmissió oral representada amb instruments, per part dels aedes, o amb un bastó, pels rapsodes.

 

En especial, de l'autor més destacable de l'èpica grega, Homer, són les seves dues grans obres l'Ilíada i l'Odissea les que influenciaran als autors posteriors, els romans, concretament al nostre autor Virgili.

L'Eneida de Virgili
L'Eneida de Virgili

1.4.- Poesia dramàtica

Plaute (Titus Maccius Plautus) va néixer el 254 a. C. a Umbría i va morir el 184 a. C. a Roma, en un marc temporal que compren la República de Roma i més concretament fou contemporani amb la Segona Guerra Púnica. Ell mateix, en la seva juventut, es va traslladar del seu lloc natal a Roma, primer com a soldat, també va ser un comerciant però es va veure enfonsat econòmicament tot i que les seves comèdies foren les que el salvaren de la pobresa.

 

El gènere que va conrear, la comèdia, té el seu origen al gèneres dramàtics de l'Antiga Grècia, més concretament la comèdia nova de Menandre. Així doncs, a aquest autor li són atribuides 130 obres de les quals es pot destacar Els bessons o Menecmes; que tracta el retrobament de dos germans que l'un, Menecme, es va perdre a Epidamne en un viatge de negocis en companyia del seu pare. Mort el seu pare, Sòsicles, el seu germà, l'aconsegueix trobar i reconèixer-se els dos gràcies a l'esclau Messeni, que conseqüentment es guanya la seva llibertat.



2.- Prosa Llatina

2.1.- Prosa historiogràfica

Tit Livi (Titus Livius) va néixer el 59 a. C. a Patavium i va morir allà mateix el 17 d. C. dins de l'Època Republicana i contemporani amb l'emperador August, amb qui va mantenir una bona amistat que ell mateix va ser el seu propi mecenes, de Livi.

 

Un cop traslladat a Roma, va ser instructor del futur emperador Claudi i va dedicar la seva vida a la historiografia, així va elaborar un monumental llibre anomenat Ab urbe condita (Des de la fundació de la ciutat) que abarcava des del mite de l'arribada d'Enees al Laci als voltants del 753 a. C. fins a la mort de Neró Claudi Drus al 9 aC; obra que era composata per 142 llibres dividits per dècades (grups de deu llibres).

 

De la totalitat de la seva obra s'han conservat trenta-cinc llibres del 1 al 10 i del 21 al 45, llibres que expliquen els principis de la fundació de Roma i les altres narren al voltant de la Segona Guerra Púnica com també la conquesta de la Gàl·lia, de Grècia, de Macedònia i parts d'Àsia Menor.

 

En última instància, també cal citar una obra anomenada Epítom de Tit Livi, de l'autor Flor, que consistia en un resum de Ab urbe condita, de cada llibre i que ha sobreviscut al llarg de tots aquests anys.


2.2.- Oratòria

Ciceró (Marcus Tullius Cicero) va ser un escriptor, poeta, filòsof, polític i orador romà del període de la República, nascut el 106 aC i mort el 43 aC.

 

Aquest autor va destacar en el gènere de l'oratòria i essent ell mateix qui porta aquest gènere al seu punt més alt.

 

El gènere, que consisteix en l'art de fer bons discursos, té el seu orígen a l'Antiga grècia on podem trobar tres principals escoles. L'Àtica, la qual es caracteritzava per l'elaboració dels discursos sense gaire ornamentació sinó al contingut; l'Asiànica, que, en contrari amb l'anterior, donava més importància a la forma, i la de Rodes, caracteritzada per mantenir un equilibri en les elaboracions anteriors tenint present tan la forma i el contingut per tal que el missatge sigui clar. I a aquesta última pertanyen els discursos de Ciceró.

L'oratòria pot tenir tres finalitats; la deliberativa, els que elaboren els polítics per tal de convèncer al seu públic, assemblea, etc. La judicial, la qual utilitzen els advocats amb la mateixa finalitat que l'anterior, però més concretament a un tribunal. I en tercer lloc, pot ser demostratiu que les persones utilitzen en contextos com en un funeral, en una jubilació, etc.


Ciceró denunciant a Catilina per Cesare Maccari
Ciceró denunciant a Catilina per Cesare Maccari

En el seu moment estudiar retòrica, d'on s'aprenia l'art de l'oratòria, implicava haver de cursar cinc de les seves dimensions com l'inventio (que ensenya les parts del discurs), la dispositio (saber per on començar i acabar), la elocutio (saber utilitzar el to de la veu), la memoria (tècniques de memorització) i l'actio (gesticulacions corporals).

 

Pel que fa la part de l'inventio, Ciceró va escriure un llibre anomenat De inventione incidint sobre les parts del discurs (l'exordi, la narració, la divisió, la confirmació, la refutació i la conclusió).

 

Les obres que podem destacar tant de la seva persona com del gènere literari és, per una banda, Les catilinàries que es tractava d'un discurs en contra de Sergi Catilina denunciant els seus plans de rebel·lió i l'obtenció del consulat, cosa que va ser aturada a  temps i van anomenar-lo com pater patriae (pare de la pàtria) a Ciceró.


Tot i això, aquest fet va ser la causa a llarga durada del seu exili degut a que, havent pres justícia contra els conjurats amb mort sense haver fet un judici, car va sortir una llei (Lex Clodia de capite civis Romani) que condemnava a l'exili i a l'embargament de béns de tot aquell que condemés a mort a un subjecte sense judici previ.

 

Malgrat haver sigut exiliat (Tessalònica i a Dirraqui), hi va escriure obres filosòfiques (cal destacar que es de corrent escepticista) anomenades De re publica, De senectute, De amici. També podem destacar una altra obra epistolar com Epistolae ad familiares.

 

Finalment, per una altra banda, l'obra més destacable que va acabar per destrossar la seva persona va ser Les Filípiques, que tractava d'uns discursos dirigits a un membre dels dos que quedaven del Segon Triumvirat, Marc Antoni. A conseqüència d'això, Marc va anotar-lo en la seva llista negra de persones que havien de ser assessinades.



Referències per a la secció de literatura llatina:

1. Poesia Elegíaca
  • Ara amandi d'Ovidi 

2. Poesia Lírica

  • Art Poètica d'Horaci, editorial La Magrana, 2012. Narcís Figueras (Lectura) (Català)

3. Poesia Èpica

    • Ovidio, poeta del amor | Antonio Alvar Ezquerra (Conferència) (Castellà)
    • Metamorfosis d'Ovidi, Austral 2021, traducció de Ely Leonetti Jungl (Lectura) (Castellà)
    • Virgilio, poeta de occidente | José Luis Vidal (Conferència) (Castellà)
    • L'eneida de Virgili, editorial Labutxaca, 2017. Joan Bellés Sallent (Lectura) (Català).

4. Poesia Dramàtica

  • Els bessons de Plaute, editorial Adesiara, 2012. Esther Artigas (Lectura) (Català).
5.- Prosa
  • Ab Urbe Condita de Tit Livi [No és clar quin volum complet existeix especialment en català o castellà]
  • Les Catilinàries de Ciceró, editorial La Magrana,1997. Joan Carbonell I Manils (Lectura) (Català)