Cesare Maccari, Ciceró denunciant a Catilina
Cesare Maccari, Ciceró denunciant a Catilina
Temple romà a Garni, Armènia
Temple romà a Garni, Armènia

Què és el llatí i on s'estudia?

En aquest context, el llatí és una assignatura que té com a objectiu final inserir als estudiants en els coneixements de la llengua i la cultura llatines, és a dir, s'estudia no solament la llengua i literatura llatines sinó que també, la història, la societat, la política i entre altres més aspectes d'aquesta cultura clàssica.

 

Quatre raons per estudiar Llatí:

  1. Estudiar llatí és descobrir els antecedents i la influència de la nostra cultura occidental.
  2. La dimensió lingüística et permetrà consolidar els temes de gramàtica i sintaxi entre les llengües romàniques que estudies, és a dir, et facilitarà l'estudi de les demés llengües romàniques, degut a la connexió entre elles a partir del seu origen al llatí.
  3. La dimensió lingüística et possibilitarà distingir a la teva llengua romànica tota l'herència lèxica des del llatí i per tant, moltes vegades les paraules compostes a partir d'arrels clàssiques (cultismes) no les hauràs de buscar en un diccionari ja que, com ja les coneixes, el significat dels cultismes serà deductiu o intuïtiu.
  4. La dimensió literària i històrica, a partir dels fets narrats, et permetran reflexionar sobre molts aspectes de la vida i, per tant, prevenir situacions desagradables ja narrats pels autors clàssics.

A Catalunya és possible estudiar llatí a 4t de l'ESO i en un Batxillerat humanístic.

L'estudi del llatí a 4t de l'ESO és categoritzada dins de les optatives de caire humanístiques, un apropament amb les modalitats del batxillerat, per tant, l'alumnat la cursarà seguint l'estructura següent:

1.- El sistema de la llengua llatina:

1.1.-Abecedari i pronúncia del llatí.

1.2.-Llengua flexiva: morfologia.

1.3.-Sintaxi.

1.4.-Traducció.

1.5.-Llatinismes. 

2.- La història i l'evolució de la llengua llatina:

2.1.-Llengües indoeuropees, llatí  i llengües romàniques.

2.2.-Arrels llatines.

2.3.-Termes patrimonials i cultismes.

 3.- La cultura llatina: del món clàssic a l'actualitat.

3.1.-Marc històric i cultural de la societat romana.

 3.2.-Cultura llatina i les seves llegendes: influència en l’art, literatura, llenguatge, cinema...

  3.3.-Patrimoni arqueològic romà.

 3.4.-Referents institucionals i de la vida quotidiana. Societat, família, educació. 

 

Podeu obtenir més informacions exhaustives en el proper document oficial.

Després de l'etapa obligatòria, és possible estudiar llatí al batxillerat, més aviat en la categoria humanísitica, on és l'assignatura principal de la modalitat. Així doncs, l'estudi pròpiament anirà dirigit per a superar les proves d'accés a la universitat (PAU) però, també, per augmentar els coneixements.

La matèria es desenvolupa en dos cursos. En el primer curs ofereix un acostament elemental a la llengua llatina i una primera aproximació a la cultura i civilització romana, amb una presentació general del marc històric de la civilització, l'organització social i política, i la vida quotidiana, i la romanització al nostre país.

 

En el segon curs s'aprofundeix en els aspectes tractats en el primer curs, i especialment en els aspectes literaris i de transmissió i tradició. 

 

En cadascun dels cursos els continguts s'organitzen en quatre apartats: 

  1. La llengua llatina
  2. Els textos llatins i la seva interpretació
  3. El lèxic llatí
  4. Roma i la pervivència de la cultura clàssica

Per a més informació sobre el desenvolupament dels apartats en cadascun dels dos cursos, aneu a aquest enllaç 


També la pots arribar a estudiar fent un grau universitàri en Filologia Clàssica, ara bé, exposarem el panorama de la carrera universitària a Espanya i algunes altres internacionals:

*No es repeteix el nom de la universitat en cas que aquesta presenti diferents opcions, és a dir, algun tenen dobles graus. Com el cas de la Universitat Autònoma de Barcelona: Ciències de l'Antiguitat & Estudis d'Anglès i de Clàssiques. Així doncs, sempre disposarem el grau simple, el doble grau no la incloem en aquest llistat.