El grec és assignatura de modalitat humanísitca que té com a objectiu inserir a l'alumnat en els coneixements de la llengua i la cultura gregues, és a dir, s'estudia no solament la llengua i literatura gregues sinó que també, la història, la societat, la política i entre altres més aspectes d'aquesta cultura clàssica, la qual va ser presa i adaptada per part dels romans.
Quatre raons per estudiar Grec:
A Catalunya es pot estudiar al Batxillerat humanístic.
La llengua grega, respecte a l'assignatura del llatí, és possible estudiar-la després de l'etapa obligatòria: al batxillerat humanístic.
El Grec és una matèria de modalitat dins del batxillerat d'humanitats i ciències socials. La matèria es desenvolupa en dos cursos. En el primer curs s’ofereix un acostament elemental a la llengua grega i una primera aproximació a la seva cultura i civilització, amb una presentació general del marc històric i geogràfic de la Grècia antiga, i de la petjada indeleble de la llengua i cultura hel·lèniques en la cultural occidental.
Els continguts de la matèria contemplen dos grans vessants: el lingüístic i el cultural. Respecte al vessant lingüístic, desenvolupa la capacitat d'anàlisi, indispensable per a la interpretació dels textos senzills i etimologies, i la capacitat d'aplicar els coneixements a la pràctica d'una manera autònoma. I respecte al vessant cultural, desenvolupa la potenciació de la capacitat de recerca i de síntesi en el camp de la història, de la literatura, de l'art, de la filosofia...
En el segon curs s'aprofundeix en els aspectes tractats en el primer curs, i especialment en els aspectes literaris, i de transmissió i tradició.
En cadascun dels cursos els continguts s'organitzen en quatre apartats:
1.- La llengua grega
2.- Els textos grecs i la seva interpretació
3.- El lèxic grec
4.- Grècia i la pervivència de la cultura clàssica
Per a més informació sobre el desenvolupament dels apartats en cadascun dels dos cursos, aneu a aquest enllaç.
Cal esmentar una assignatura que està relacionada amb el grec, també amb el llatí: la Cultura Clàssica. Aquesta assignatura és una optativa que forma part de la segona etapa de l'educació obligatòria, però cal indicar que cada centre educatiu la distribueix d'acord amb els seus criteris, de vegades és possible trobar-les a 3r i 4t de l'ESO simultàniament, de vegades només a un, fins i tot de vegades alguns centres no la disposen.
La matèria és optativa en els dos cursos finals de l’ESO i té com a objectiu fer que l’alumnat reflexioni sobre els aspectes en què la cultura occidental és hereva dels grecs i dels romans.
Els continguts de Cultura Clàssica s’organitzen en tres blocs:
- Grècia i Roma com a civilitzacions històriques
- Iniciació als elements bàsics de les llengües i literatures grega i llatina
- L’herència de la cultura clàssica
En el primer bloc es pretén que l’alumnat sigui capaç de reconèixer aspectes diversos de la cultura grecollatina pel que fa a la llengua, la literatura, la filosofia, la ciència, la tècnica, l’urbanisme, l’arquitectura i les arts plàstiques, entre d’altres, identificant elements unitaris i plurals.
El segon bloc pretén iniciar l’alumnat en la dimensió lingüística de la civilització grecoromana, basada sobretot en elements de l’alfabet i del lèxic, i incorporant també alguns continguts de literatura.
Finalment, el tercer bloc vol donar eines a l’alumnat perquè reconegui i valori críticament les aportacions de la civilització clàssica en la conformació de la cultura occidental, amb especial dedicació a la mitologia. Implica el desenvolupament per part dels alumnes de la sensibilitat estètica i la capacitat de reflexió crítica en valorar la pervivència de la cultura clàssica en contextos diversos.
Podeu obtenir més informació en aquest document oficial.
També la pots arribar a estudiar fent un grau universitàri en Filologia Clàssica, ara bé, exposarem el panorama de la carrera universitària a Espanya i algunes altres internacionals:
*No es repeteix el nom de la universitat en cas que aquesta presenti diferents opcions, és a dir, algun tenen dobles graus. Com el cas de la Universitat Autònoma de Barcelona: Ciències de l'Antiguitat & Estudis d'Anglès i de Clàssiques. Així doncs, sempre disposarem el grau simple, el doble grau no la incloem en aquest llistat.